|
Vliedberg "Berglust".
Aan de Rammekensweg bij het buurtschap Ritthem (gemeente Vlissingen) ligt de vliedberg "Berglust".De vliedberg heeft een archeologische functie, is een Rijksmonument en is ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 46095.
De datering van de vliedberg is 1oe - 13e eeuw.
De vliedberg "Berglust" is 5 meter hoog, heeft een doorsnede van +25 meter en is niet/wel omgeven door een sloot of gracht.
Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.
Vlietberg Berglust lag achter hofstede Berglust. Vroeger stond er een boom op de top van de vliedberg en deze diende als baken voor de zeelieden die de Schelde bevaarden. Al in 1926 is een deel van de vliedberg afgegraven om de oneffenheden in het land op te heffen, daardoor is één kant van de vliedberg vertikaal. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er sprake is geweest van permanente bewoning rond het jaar 1000.
De vondsten van een benen koker, gebakken klei, 3 laat-karolingische scherven, vuursteenknol en fragmenten van kogelpotten bewijzen dat de vliedberg werd bewoond.
Ritthem werd al genoemd in 1247 en werd toen Reythem of Riethem genoemd wat aangeeft dat het een plaats was waar veel riet stond. Heen is een aanduiding in het Fries voor woonplaats en men gaat er vauit dat de eerste bewoners van orgine Friezen geweest zijn.
Ritthem is een oude heerlijkheid en voormalige gemeente en vroeger hoorden Nieuwerve en Welzinge bij Ritthem. Echter in 1573 zijn de kerken van Welzinge en Nieuwerve verwoest en daardoor zijn deze plaatsjes verloren gegaan.
Ritthem ligt als een verstild dorpje verscholen tussen de Westerschelde en het natuurreservaat van Staatsbosbeheer `Rammekeshoek`. Een andere bezienswaardigheid is het Fort Rammekes dat stamt uit 1547.